Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Drobečková navigace

Úvod > > Blog > 7. TŘÍDA VE VÁLEČNÉ ZÓNĚ

7. TŘÍDA VE VÁLEČNÉ ZÓNĚ



Dne 10. 3. 2017 jsme navštívili Galerii umění v Roudnici nad Labem. Po vstupu do galerie jsme se rázem ocitli ve válečné zóně. Výstava s názvem WAR ZONE nás uvedla do situace, kdy galerii zabralo vojsko a udělalo si v něm sklad a noclehárnu.

Autoři výstavy Jiří Černický a Pavel Kopřiva cílí na mladou generaci, ve které již válka nevzbuzuje mnoho emocí. Sami žáci zjistili, že je těžké popsat pocity, které měli alegoricky ztvárnit na papír.

Zdánlivě si myslíme, že na nás válka nemá žádný vliv a že se nás vůbec netýká. V animačním programu jsme se podívali do historie války, kdy panovníci potřebovali vojáky k dosažení svých cílů. Museli být osobnostmi, pro které vojsko šlo do boje. Museli ctít vztahy mezi lidmi. V umění byla válka zobrazována buď jako oslava vítězství panovníka, nebo byly zachycovány pocity úzkosti a smrti. V současnosti jsou vojenské systémy natolik rafinované, že v konečném důsledku lidé nebojují a stačí zmáčknout jen pomyslné tlačítko.

Velmi dobře připravený animační program vedený paní Lucií Kabrlovou nám pomohl nahlédnout do záměrů autorů, s kterými výstavu tvořili. Žáci pronikli do tématu války díky komentované prohlídce jednotlivých instalací a úkolům. Přes vlastní zážitek se seznámili se skutečností, že cílem umění je vyvolávat pocity. Také zjistili, že v galeriích nemusí být vystavovány jen fotografie, malby a sochy.

Z mého pohledu byla galerijní animace velmi obohacující. Děkuji Galerii v Roudnici nad Labem, že takovou výstavu uvedla a ještě jednou paní Lucii Kabrlové, která poutavě vyprávěla a výborně žáky vedla.


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů